Landgoed Mattemburgh, Hoogerheide

Theehuis & tuinmanswoning 

Opdrachtgever | Stichting Het Noordbrabants Landschap

Uitvoeringsperiode | Theehuis 2013

Theehuis | planvorming, directievoering en bouwkundig toezicht

Het theehuisje maakt deel uit van de buitenplaats Mattemburgh. Op deze buitenplaats bevinden zich een hoofdgebouw (het hoofdgebouw is in 2010-2011 door BBM gerestaureerd), historische tuin en park, tuinmanswoning annex koetshuis, tuinmuur, orangerie, reeënhok, twee bruggen en een tuinhuis met ijskelder. In 1846 is in opdracht van Maria E.T Cuijpers – van Mattemburgh begonnen met de bouw van een klein buitenhuis met tuinmanswoning. In datzelfde jaar is door architect C. van Cuyk een plan geleverd voor een parkachtige tuin in Engels landschapsstijl met daarin het tuinhuisje en ijskelder. BBM heeft het restauratieplan voor het theehuisje opgesteld en begeleidt momenteel de uitvoering. De restauratie van het theehuisje is gevolgd door het televisie programma MAX Monumentaal. Klik hier om de aflevering, uitgezonden op 29 oktober 2018,  gepresenteerd door Huub Stapel, te zien.

Tuinmanswoning | planvorming, subsidieaanvragen en directievoering en toezicht.

De tuinmanswoning annex koetshuis is onderdeel van landgoed Mattemburgh. De dienstwoning is gebouwd tussen 1846 en 1848. In 1947 is de woning herbouwd na oorlogsschade. 

Theehuis | voor restauratie