Vergroening stadskantoor,  Breda

Opdrachtgever |Gemeente Breda

Uitvoeringsperiode |2019

Werkzaamheden | prijsvraag, analyse en schetsontwerp

BBM architecten heeft deelgenomen aan de prijsvraag dat uitgeschreven is door de gemeente Breda om het stadskantoor een groene / ecologische uitstraling te geven. Dit om een betere biodiversiteit in het hart van de stad te creëren.

De visie van BBM architecten was bij deze prijsvraag: “Het stadhuis is een belangrijke plek voor de inwoners van Breda en omgeving. Hier vinden bijzondere en ingrijpende levensgebeurtenissen plaats. Het is daarom belangrijk dat de bezoeker zich in een prettige omgeving bevindt. Met het ontwerp van BBM brengt de Gemeente Breda de natuur terug in het hart van het centrum. Het stadhuis zal door het aanbrengen van deze verticale tuin hét groene hart van Breda worden.”

De drie concepten van het ontwerp zijn:

SPEELS EFFECT
Het ontwerp geeft een speels effect door in het frame sommige perforaties willekeurig dicht te zetten. Als dit niet toegepast zou worden, kan het er al snel ‘saai’ uitzien. Dit geeft variatie in het strakke repeterende frame.

DOORLOPEND
Het frame en de groene gevel lopen door om de hoek van het gebouw. Dit is tevens het einde van de bakstenen gevel. Het is dus doorlopend toegepast aan de gehele gevel, zelfs tot aan de binnenzijde van het gebouw.

HERKENBAARHEID
In het frame zijn willekeurig de drie kruizen van Breda verwerkt. Dit is niet te opvallend gedaan maar voor de oplettende voorbijganger is het een herkenbaar element. Door de drie kruizen toe te passen geeft het identiteit aan de groene gevel.

Daarnaast is duurzaamheid ook een belangrijk onderdeel van de prijsvraag. Het materiaal van het frame is aluminium, dat is 100% recyclebaar en het kost weinig energie om te recyclen. Daarnaast heeft het een lange levensduur. Er zal geen aantasting door uv-straling optreden of dan wel door vocht en houdt dezelfde vorm.

schetsontwerp