Vredenburg 40, Utrecht

Opdrachtgever |Gemeente Utrecht

Uitvoeringsperiode |2016

Werkzaamheden | planvorming groot onderhoud, planvorming duurzaamheidsmaatregelen gevel, ontwerp pui entree, directievoering en toezicht. 

Het gebouw gelegen aan Vredenburg 40 te Utrecht dateert uit 1857 en was oorspronkelijk een wooncomplex. Momenteel is er in het complex op de begane grond een Stadsbrasserie en bar “De Utrechter” gevestigd en op de verdiepingen zijn kantoorruimtes. Door de veranderingen van gebruiksfuncties in de loop der jaren, heeft de pui een transformatie ondergaan. De aanwezige pui paste echter niet bij de stijl van het complex. Daarnaast kwamen de kleurstellingen van de gevels niet overeen met de stijlperiode.  


BBM architecten heeft voor het bepalen van de juiste kleurstelling van het complex een kleurenonderzoek verricht. Die kleurschakering is ook terugbracht in het nieuwe ontwerp van de pui en het voorportaal aan de binnenzijde. Door de omlijsting van de ramen te volgen in het ontwerp van de pui, ontstaat er ruimte voor het plaatsen van de benaming en is er een relatie met de huidige gevel. De stalen profielen die zijn toegepast creëren een driedimensionaal en schaduw effect. De pui heeft een geheel eigentijdse uitstraling dat goed aansluit bij de historische stijl van het complex. 

nieuwe toestand | de "Utrechter"

© Serge Ligtenberg